Sammen om børn-postkort, kuglepenne, balloner, og program blev delt ud til alle medarbejderne på videndelingsdagen.

Medarbejdere delte værdifulde erfaringer

Medarbejderne i Distrikt Baltorp og Distrikt Hedegården har holdt hver deres videndelingsdag for at afrunde spor B. Her blev der blandt andet delt værdifulde erfaringer fra de forskellige førstegangsprøvehandlinger, og sat spot på hvad der skal til, for at nå frem til de fællesskaber, der for alvor skal ud at gå.

Videndelingsdagene blev holdt af tre omgange, én for Distrikt Hedegårdens fire børnehuse og dagplejen, og to for distrikt Baltorps børnehuse, som havde delt deres 6 børnehuse op i to. I løbet af dagene skiftedes forskellige medarbejdere til at holde oplæg og workshops for hinanden i plenum og i små grupper. På den måde kunne medarbejderne nemt dele og reflektere med hinanden over de mange forskellige erfaringer, der er kommet ud af arbejdet med prøvehandlingerne. 

Fælles om Sammen om børn-pakken

Ayesha Ameed, pædagog i Stjernehuset, og Anne Sandal Mark, som er sundhedsplejerske og tilknyttet distrikt Baltorp, var nogle af dem der havde sagt ja til at holde oplæg om deres fælles erfaringer med ’Sammen om børn-pakken’. Det er en af de prøvehandlinger, der skal arbejdes videre med i den kommende del af projektet. 
- Gennem Sammen om børn-pakken fik jeg fornøjelsen af at møde forældrene og deres børn i forskellige sammenhænge hele fem eller seks gange inden børnene startede i vuggestue. Det var en god måde at få et tillidsfuldt og personligt forhold til forældrene og skabe en tidlig tilknytning til børnene, fortæller Ayesha.

Første møde med familien sker i form af et hjemmebesøg, hvor familiens sundhedsplejerske, som familien allerede kender, også er med. Her medbringer pædagogen en lille gave i form af en legetaske, med forskellige legesager, der kan bruges til at skabe god og meningsfuld kontakt med barnet.
- Det viste sig, at det var en ret god icebreaker, som gjorde, at jeg hurtigt faldt i snak med forældrene om vuggestuen, barnets vaner og rutiner og deres tanker og bekymringer. Så for mig blev det en slags uformel opstartssamtale, og det gjorde, at vi ved den formelle opstartssamtale kunne fokusere på at give forældrene gennemtænkte svar på de spørgsmål, som fylder mest hos dem. Det fik dem væk fra deres bekymringer, så der blev mere plads til at etablere en god og tryg relation.

Anne har bemærket en tilsvarende gevinst for det tværfaglige samarbejde:
- Tværfagligt giver også meget god mening, da vi som pædagoger og sundhedsplejersker ser hinanden under andre former, og får indsigt i de forskellige arbejdsforhold vi har. For mig gav det fx en bedre faglig indsigt og forståelse af den indkøring, der sker i institutionerne, at der kommer flere tanker og beskrivelser bag handlingerne fra pædagogens side. Det oplevede jeg i hjemmebesøget, at der var god tid til at fortælle om.

Ayesha og Anne fortæller om deres fælles erfaringer med Sammen om børn-pakken og dens forskellige elementer.

Anne (til venstre) og Ayesha (til højre) fortæller om deres fælles erfaringer med Sammen om børn-pakken.

En vigtig værtsrolle

Gennem prøvehandlinger er det også blevet tydeligt, hvor stor betydning et gennemtænkt værtsskab har for, hvad der kommer ud af fællesskaber både med forældrene, men også når personalegrupper er samlet i fællesskab.

En af dem, som aktivt forholdt sig til værtsskabet på videndelingsdagene var Maria Bjørkmann, pædagogisk leder i Bispevangen. Hun havde nemlig sagt ja til at udfylde rollen som vært, da medarbejderne tilknyttet Askelunden, Grantoften og Bispevangen fra Distrikt Baltorp holdt videndelingsdag. 
- Jeg synes, at værtsrollen har en stor betydning for vores medarbejdere og vores forældre. Det er her, vi viser glæden ved, at vi er sammen om noget, at vi vil udvikle os sammen og at vi får en god aften eller eftermiddag sammen.

Derfor var hun også meget bevidst om, hvordan hun som vært kunne bidrage til stemningen på dagen:
- Jeg gør meget ud af at være smilende, let i stemmen og ligetil, og sikrer mig også, at der er en tydelig rammesætningen af programmet. Og så er det vigtigt for mig at præsentere alle der er i lokalet, måske ikke ved navn, men fx: ”velkommen til alle medarbejdere, folk fra PPR, husrådet.” osv. Jeg blev i hvert fald klogere på det, da jeg lige glemte en gruppe af folk i min præsentation, ups.

Alle erfaringer er værdifulde

- Prøvehandlingerne spænder ret vidt og det vidner om, at der er mange mulige tilgange til at tænke nye former for fællesskaber eller nytænke eksisterende fællesskaber. 

Sådan beskriver Marianne Bille, pædagogisk leder i Globen, en af de positive erfaringer man kan tage med sig videre fra arbejdet med prøvehandlingerne i spor B. Til distrikt Hedegårdens videndelingsdag holdt hun oplæg om de tre Sammen om børn-kriterier, der skal være opfyldt i en prøvehandling, for at man arbejder videre med den i Sammen om børn-regi.

Et af kriterierne er, at forældre og professionelle fagpersoner skal være sammen om børnene i de fællesskabende aktiviteter. Et andet kriterie er, at de aktiviteter man laver sammen skal indeholde en form af praksislæring og skal øge børns tilknytning til deres forældre. Endelig skal aktiviteterne også bidrage til, at forældrene føler sig trygge og velkomne i deres børnehus. 

Uanset om en prøvehandling har opfyldt alle kriterier og skal forankres i praksis eller ej, er der dog værdfulde erfaringer at hente fra hver og en, pointerer Marianne:
- Ikke alle prøvehandlinger opfyldte alle kriterier i første omgang, men det er heldigvis ikke det samme som, at de ikke har været værdifulde. Fx falder Samtalesalonerne ikke i sig selv ind under kriterierne, men hvis man kombinerer det med nogle aktiviteter, hvor praksislæring indgår og hvor man er sammen med og om børnene så kan det være en del af et vigtigt og givende fællesskab. Så det er helt sikker noget, der er kommet for at blive.

Oplæg til videndelingsdagene

På de tre videndelingsdage blev der delt erfaringer og talt omkring følgende førstegangsprøvehandlinger:

Hedegården:

  • Fællesskaber på tværs i dagplejen 
  • Motorik og sansehold 
  • Samtalesalon 
  • Trivsel og læringsmiljøer i vuggestuen
  • Kaffeeftermiddage i vuggestuen
  • Fokus på forældrerelationen gennem den gode historie 

Baltorp: 

  • Fælles deltagelse skaber fælles forståelse og mere tryghed
  • Forældremøder med forældrerollen som tema 
  • Handlekonference med forældre 
  • Legelørdage i Kirstinevang
  • Introduktion til bibliotek og fokus på læselyst.

 

Seneste nyheder