Tidsramme
Fra 1. april 2021:
Projektets tre spor udrulles løbende i de forskellige børnehuse med initiativer såsom:
- Opstartskonference
- Uddannelsesdage for medarbejdere
- Aktionslæringsforløb
- Samtalesaloner
- Tværfaglige læringsgrupper
- Prøvehandlinger
- Implementering af nye tiltag
- Etc.
Slut 2024:
Projektet afsluttes med en overordnet evaluering, samt opsummering og formidling af de opdagelser, man har gjort undervejs, og som kan komme andre til gavn.
Projektets tre spor
Projektet er inddelt i de tre nedenstående spor, der bl.a. indeholder en opkvalificeringsindsats med kompetenceforløb, som skal understøtte processerne i børnehusene.
Spor A:
Høj kvalitet i interaktionen mellem barn/barn og barn/professionelle/voksne
Formålet er at videreudvikle personalegruppens kompetencer med et centralt fokus på tilknytning og mentalisering og dermed på interaktionen mellem de professionelle voksne og børn, samt børn og børn, således at alle børn støttes i deres tilknytning og sociale relationer.
Spor B:
Kompetenceudviklingsforløb med fokus på inddragelse af forældres behov og ønsker til nye fællesskaber i daginstitutionen - med særligt fokus på forældre i udsatte positioner
Formålet er at skabe nye forudsætninger og muligheder for at involvere forskellige forældregrupper, så personalegruppen kan samskabe nye fællesskaber med forældrene ud fra forældrenes ønsker og behov.
Her og fremefter arbejdes der sideløbende med at styrke det tværprofessionelle samarbejde mellem dagtilbud, PPR, sundhedspleje og forebyggende rådgivere.
Spor C:
Udvikling og afprøvning af nye fællesskaber i daginstitutionen
Formålet er at udvælge og understøtte nogle af de fællesskabende initiativer, som har været undervejs i projektet, hvor børn, forældre og personale er sammen om børnene på kryds og tværs til gensidig inspiration.
De nye fællesskaber i institutionen har til formål at fremme en tryg tilknytning mellem barn og forældre, særligt hos de børn, der udviser tegn på, at tilknytningen er utryg eller svag.